Optimisme med torne
Fordrageligheden var i højsædet, da LAG Midt-Nordvestsjælland i går aftes holdt generalforsamling i Jyderup Præstegårds nyåbnede café. Der var genvalg til alle, der stillede op til bestyrelsen. Der var dog også torne i beretningen fra formand Flemming E. Larsen. Han nævnte flere eksempler på det bureaukrati, der forsinker udviklingen af vores landdistrikter, fordi driftige mennesker må vente halve og hele år på tilladelser til selv simple ting. Det er bl.a. noget af det, man vil bringe op, når LAG på fredag har møde med Indenrigs- og Boligminister Kaare Dybvad Bak.
Genvalg og samskabelse
LAG Midt-Nordvestsjælland holdt i går aftes generalforsamling på Jyderup Præstegård. Alice Faber, Carsten Ørting Andersen, Mogens Anholm, Rikke Falck og Tupaarnaq Lennert genopstillede til bestyrelsen og blev genvalgt. Det samme gjaldt suppleanterne Hanne Brandt og Jens Christensen. Inden generalforsamlingen havde Thomas Aarup Larsen fra Region Sjællands afdeling for Regional Udvikling givet et spændende indlæg med fokus på de muligheder og potentialer, der ligger i regionen og som man vil forsøge at samskabe ved at samarbejde med lokale interessenter som fx LAG. Aktuelt med projektet ’Nye muligheder i de mindre byer’.
Regler og bureaukrati hæmmer udviklingen af landdistrikterne
I sin beretning kunne formand Flemming E. Larsen fortælle om et travlt år. Der er stadig stor efterspørgsel efter de EU-midler, foreningen uddeler til at støtte iværksætterne og små virksomheder, øge turismen i området, fremme iværksætteri og entreprenørskab samt fastholde og øge bosætningen. Men der var også torne i beretningen. ”Vores projektholdere oplever det som et stort problem med at få tilladelser, byggetilladelser, dispensationsansøgninger m.v. Der er meget kreativitet hos projektholderne og de mange nye, der kommer til. Blot er det ærgerligt, at de bremses i et unødvendigt bureaukrati blot fordi de vil indrette en lille cafe, have et glamping telt, starte en lille virksomhed. Der må komme et mere fleksibelt system, der er hurtigt og dermed kan være med til at understøtte udviklingen i landdistrikterne.” Det er en af de ting, LAG vil tage op, når man i næste uge har møde med Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek.
3 ansøgningsrunder tilbage inden man lukker og slukker
For at sikre dynamik i LAG-systemet skal lokale aktionsgruppe lukke efter hver programperiode for at genopstå i ny skikkelse, når en ny periode går i gang. Derfor ved man også, at det lakker mod enden. Sidste ansøgningsrunde i år har frist 8. september. Derudover vil der blive to ansøgningsrunder i 1. halvår af 2022. Ingen projekter må nemlig indstilles til Bolig- og Planstyrelsen efter 30. juni 2022.
Formand Flemming E. Larsen opfordrer afslutningsvis til, at man starter i god tid, hvis man er interesseret, tager fat i LAG-koordinatorerne for sparring og via hjemmesiden og Facebook holder øje med informationsmøder. ”Vi har endnu ikke mødt nogen, der kunne lave en god LAG-ansøgning ved at starte aftenen før fristens udløb.”, siger han.