Formidling og istandsættelse af Rørvig Mølle
Rørvig Mølle er opført 1842 som en Hollandsk mølle ilagt skalkværn og brækkværn. Møllen hviler på en jordplint kantet med kampesten nær Isefjorden.
Møllen er central for Rørvig bys historie og udvikling. Den repræsenterer et stykke landbrugskultur og formidler fortællingen om en begyndende industri, hvor møllen var Rørvigs første eksportvirksomhed med salg til Island. I dag er den et vigtigt vartegn for byen og en aktiv del af områdets kulturhistoriske tilbud.
Den fredede mølle er yderst velbevaret med mange originale dele og et næsten intakt maskineri, hvorfor den er en værdifuld repræsentant for det danske møllelandskab generelt.
Møllens spån er dog udtjente, hvilket har skabt stedvise rådskader på konstruktionen, og møllens vinger, krøjeværk og spånbeklædning trænger til udskiftning. Værst er det konstateret, at møllen har sat sig 20 cm mod Isefjord, og det bærende fundament skal nødvendigvis sikres mod yderligere sætning.
Rørvig Mølle ejes af Bevaringsforeningen Rørvig By og Land. Et Mølleudvalg under foreningen varetager udbedringen af møllebygningen. I det daglige drives møllen af et Møllelaug. Møllelauget står for formidling af og aktiviteter i møllen.
Projektet går kort sagt ud på at bevare møllen og et vigtigt vartegn for området for eftertiden.
Støttebeløb:
400.000 kr.
Kommune:
Odsherred
Projektholder: