Sæt dit præg på den lokale udvikling
Nordvestsjælland skal have en ny lokal aktionsgruppe (LAG). Den forventes at uddele støtte på godt 25 mio. kr. i perioden 2023-27. Som forening udnytter LAG lokalkendskab og lokale netværk til at gennemføre lokale strategier og innovative projekter. Derfor håber vi , at mange lokale ildsjæle fra Holbæk, Kalundborg, Odsherred og Sorø Kommune vil engagere sig i arbejdet. De kan repræsentere lokale borgere, foreninger, virksomheder eller offentlige myndigheder.
Beslutninger fra den stiftende generalforsamling 8. juni 2022
Der blev onsdag 8. juni 2022 afholdt stiftende generalforsamling i Svinninge. Fremmødt var 59 stemmeberettigede, der vedtog vedtægterne – og dermed navnet LAG Nordvestsjælland – samt valgte følgende til bestyrelsen:
- Flemming E. Larsen, Raklev – Foreninger (forperson)
- Jacob Antvorskov, Vallekilde – Borgere
- Ingse Rasmussen, Ruds Vedby – Borgere
- Sif Orbesen, Rørvig – Virksomheder
- Helle Niewald, Døjringe – Borgere
- Thomas Schrøder, Vipperød – Virksomheder
- Carsten Ørting Andersen, Sorø – Borgere
- Antigona Krasniqi, Asnæs – Borgere
- Marie Klintrup, Føllenslev – Borgere
- Laura Sørensen, Kalundborg – Foreninger
- Jens Lauridsen, Nykøbing – Foreninger
- Heidi Broskov Sørensen, Ulstrup – Borgere
Derudover er følgende 5 allerede udpeget af offentlige myndigheder:
- Christian Ahlefeldt-Laurvig af Holbæk Kommune
- Kirsten Rask af Region Sjælland
- Kristian Egebæk Mortensen af Sorø Kommune
- Max Møller Hansen af Kalundborg Kommune
- Morten Egeskov af Odsherred Kommune
Som 1. suppleant valgtes Annika Søs Alberg fra Svebølle, mens Søren Sørensen fra Ruds Vedby blev 2. suppleant.
—
Beslutninger fra infomøde 5. maj 2022
Der blev torsdag 5. maj 2022 afholdt infomøde i Jyderup. Til stede var 65 personer (heraf 64 stemmeberettigede) repræsenterende alle relevante socioøkonomiske grupper og kommuner. Ved afstemning blev det besluttet, at:
- der indgås partnerskab mellem Odsherred, Kalundborg, Sorø og Holbæk Kommune
- hvis Lejre Kommune mod forventning ikke danner partnerskab med Frederikssund Kommune, så ønsker partnerskabet at fortsætte sammen med Lejre Kommune
- der udarbejdes en interessetilkendegivelse, der sendes til BPST hurtigst muligt og inden den 1. juli 2022
- Stig Andersen fra det nuværende sekretariat for LAG Midt-Nordvestsjælland bliver kontaktperson og tovholder frem til generalforsamlingen.
Den videre proces
På infomødet skulle der ikke vælges bestyrelse o.lign. Den vælges på en stiftende generalforsamling, der kan indkaldes, så snart Bolig- og Planstyrelsen har godkendt samarbejdet. Det gjorde de allerede 9. maj, og derfor stiles der efter, at den stiftende generalforsamling afholdes onsdag 8. juni. Indkaldelse hertil vil finde sted mindst 14 dage inden.
Nogle hurtige spørgsmål og svar
Hvad er LAG-ordningen?
LAG-ordningen har til formål at bidrage til udviklingen af lokalsamfundet. Der sker ved at støtte projekter, der både kan være erhvervsrelaterede eller almennyttige.
Hvad er en LAG?
En lokal aktionsgruppe er en forening med repræsentanter for offentlige og private lokale socioøkonomiske interesser, hvor ingen enkelt interessegruppe alene må have kontrol over beslutningstagningen. De private inddeles ofte i Borgere, Foreninger og Virksomheder. Alle fastboende over 15 år indenfor LAG’ens geografi, kan være medlem af foreningen. Det koster ikke noget at være medlem.
Hvordan ledes en LAG?
På generalforsamlingen vælges en bestyrelse. Alle medlemmer over 18 år kan vælges til denne. Den skal være bredt sammensat – både i forhold til geografi og interessegrupper. Kommuner og region kan hver udpege én repræsentant til bestyrelsen, men det er medlemmer valgt på generalforsamlingen, der udgør flertallet. Til den daglige drift af LAG’en har man normalt koordinatorer ansat.
Hvor kommer pengene fra?
Pengene kommer fra EU’s landbrugsprogram og kanaliseres via Bolig- og Planstyrelsen ud til de enkelte LAG’er. Hvis der i vores område skabes en LAG omfattende Holbæk, Kalundborg, Odsherred og Sorø Kommune, vil den over en 5-årig periode have godt 25 mio. kr. at uddele i projektstøtte.
Hvordan er LAG-kommunerne udvalgt?
Indenrigs- og Boligministeren har udpeget 57 kommuner og 26 småøer som værende LAG-områder ud fra en række kriterier.
Hvordan uddeles pengene?
Den bestyrelse, der skal vælges på den stiftende generalforsamling i juni 2022, gennemfører ansøgningsrunder – normalt 2-3 om året – og udvælger herefter de projekter, den finder bedst egnede til støtte ud fra den lokale udviklingsstrategi og de øvrige kriterier, bestyrelsen vælger at lægge vægt på.