Ministeren besøgte LAG og drøftede muligheder og udfordringer i landdistrikterne
LAG Midt-Nordvestsjælland, der spænder over fem vestsjællandske kommuner, havde fornemt besøg, da man fredag formiddag tog imod Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek på Vintre Møller ved Kirke Sonnerup. Det er blot ét af de mange projekter, LAG har støttet og dermed gjort en stor forskel for at styrke liv og vækst i landdistrikterne i de senere år. På agendaen var en orientering om LAG-ordningens store potentiale for lokal udvikling, men også nogle af de udfordringer som LAG-støttede projekter løber ind i mht. regler, godkendelser og finansiering.
Se tv-indslag om besøget (starter 0.37):
Ny minister med årelang interesse for balancen mellem land og by
Landdistriktsområdet blev ved regeringsomdannelsen i januar 2021 flyttet fra Erhvervsministeriet til det nye Indenrigs- og Boligministerium. Dermed blev Kaare Dybvad Bak også landdistrikternes minister. Det er dog ikke et ukendt område, da han i mange år har haft øje for (u)balancen mellem land og by – bl.a. med debatbogen ’Udkantsmyten’ fra 2015.
LAG Midt-Nordvestsjælland er Danmarks største lokale aktionsgruppe, og på den baggrund havde LAG Midt-Nordvestsjælland inviteret ministeren på besøg på Vintre Møller ved Kirke Sonnerup, så han ved selvsyn kunne høre mere om LAG-ordningen og de muligheder og udfordringer, man har i det praktiske arbejde med at udmønte ordningens potentiale fuldt ud. I mødet deltog desuden borgmestrene fra hhv. Lejre, Odsherred og Sorø Kommune.
Tæt på græsrødderne
”Vi er glade for, at ministeren midt i lanceringen af en række udspil om landdistrikternes udvikling har taget sig tid til at mødes med os, udtaler formand Flemming E. Larsen, der også sidder i Koordinationsudvalget for LAG-ordningen. ”Vi vil gerne italesætte over for ministeren, at LAG’erne kan noget særligt, og at vi gerne vil bidrage med mere. Det er lokale borgere, der bestemmer fordelingen af LAG-midlerne, og vi arbejder ud fra en ’nedefra og op’-tankegang. Så i stedet for at træffe beslutninger fra centralt hold, handler LAG-ordningen om at lytte til dem, som kender lokalområdet og dets udfordringer allerbedst: De lokale borgere. Det styrker identiteten og virkelysten i landdistrikterne. Vi hjælper med at omsætte ord til handling, fordi vi med vores LAG-midler kan skubbe på en positiv udvikling. Vores projekter ender ikke med en række møder eller en tyk rapport, men med konkrete aktiviteter, der stimulerer beskæftigelsen eller gør lokalområderne endnu mere attraktive at bo og leve i. Vi kan i det små være med til at ændre bevægelsen fra land til by til at gå den anden vej. Det er noget, vi har set blive mere tydeligt de sidste par år.”
Regeringen vil fastholde høj støtte til LAG
”For mig er det helt afgørende, at vi får skabt et mere sammenhængende Danmark med en bedre balance mellem land og by. Her spiller de lokale aktionsgrupper (LAG) en afgørende rolle for at skabe liv og udvikling i landdistrikterne, hvilket besøget hos LAG Midt-Nordvestsjælland har bekræftet mig i. Derfor har regeringen for nylig foreslået, at vi fastholder den højere støtte på 93 mio. kr. årligt til LAG, så aktionsgrupperne har en tryg økonomisk ramme helt frem til 2027,” siger indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek.
Yderligere spørgsmål
Yderligere oplysning om LAG Midt-Nordvestsjælland kan fås hos:
Formand Flemming Engtoft Larsen, flemmingengtoft@gmail.com / 51 31 64 56