Ulstrup Mølle – fokus på kulturhistorie og bæredygtigt håndværk på tværs af generationer”. Reetablering og installation af skalkværn og grynvifte med gangtøj
Ulstrup Mølle har gennem snart mange år gennemgået omfattende restaureringer, senest med udskiftning af galleriet (omgangen) i 2020 og fremstår nu som en flot såvel udvendig som indvendig med fuldt fungerende inventar ved vindkraft eller ved vindstille med kraft fra en gammel el-motor, til stor glæde for de besøgende gæster. Kun mangler nu etablering af skalkværnen med grynvifte i at møllen er komplet som da den blev opført for mere end 120 år siden i 1894. Når den manglende skalkværn er etableret vil møllen være i stand til at formale alle fire korntyper med det udstyr og på en måde som blev anvendt da møllen i sin storhedstid var i daglig drift. Se bilag: Opbygning af skal kværn. Møllen kan allerede med det igangværende inventar formale hvede og rug til f.eks. dyrefoder og også ved rensning og sigtning producere mel til konsum herunder de for tiden populære spelt- typer med gode bage egenskaber. Havre kan også valses til hestefoder som i tidligere tider. Med en funktionsduelig skalkværn, vil det være muligt at afskalle byg, og derved at producere ”Perlegryn”, som hvis de bliver behandlet i den allerede etablerede grynbrækker, også kan producere byggryn, et produkt som i tidligere tider var meget vigtig, som basisføde for store dele af befolkningen nemlig byggrød til alle 7 ugedage kogt på vand og om søndagen på mælk.
Ulstrup Mølle er således også en vigtig turistattraktion for Kalundborg, og billedet af den idyllisk beliggende mølle benyttes da også ofte som et symbol på Kalundborgs uspolerede landskaber og kulturskatte. Men af måske endnu større betydning er møllens funktion som et naturligt midtpunkt for den lokale identitet, sammenhold og kultur – Ikke mindst i de mørkeste af vintermånederne, hvor beboerforeningen sørger for belysning af møllen, så den kan ses fra hele Ulstrup og omegn.
Støttebeløb:
400.000 kr.
Kommune:
Kalundborg
Projektholder: